Leer van de experts

Bekijk deze TED presentaties om snel meer over een onderwerp te leren. TED staat voor Technologie, Entertainment, Design. Sprekers krijgen de kans om in maximaal achttien minuten op een zo toegankelijk mogelijke manier een presentatie te geven over iets wat hen bezighoudt. Leer van de experts.

Matt Walker, wetenschapper: Sleep is your superpower

(April 2019, TED 2019, Engelstalig – Nederland ondertiteld)

Slaap is geen luxe. Slaap is ons life-support systeem. Matt Walker legt uit hoe slaap werkt en wat het voor ons doet. Slaap is onze superkracht!

Russell Foster, neurowetenschapper: Why do we sleep?

(Juni 2013, TEDGlobal 2013, Engelstalig – Nederland ondertiteld)

Leer alles over slaap. In deze uitgebreide TED Talk gaat neurowetenschapper Russell Foster in op het belang van slaap. Waarom slapen we? Wat gebeurt er als we niet goed slapen? En hij geeft ook tips om beter te slapen. Wil je binnen 1 minuut weten wat slaap voor je doet? Kijk dan de laatste minuut, dan geeft Russel een opsomming.

ANIMATIE: What would happen if you didn’t sleep?

(November 2015, TED-Ed, Engelstalig-Nederlands ondertiteld)

In de VS heeft naar schatting 30 procent van de volwassenen en 66 procent van de adolescenten slaapgebrek. Ontdek welke enorme gevolgen dit kan hebben voor lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Arianna Huffington, oprichtster Huffington Post: How to succeed? Get more sleep!

(December 2010, TEDWomen 2010, Engelstalig-Nederlands ondertiteld)

Arianna Huffington spreekt (kort) op een bijeenkomst van TED WOMEN waarin ze op een humoristische manier ingaat op de kracht van slaap en vrouwen oproept de “mannen” te verslaan door goed te gaan slapen.

Dr. Matthew Carter, slaaponderzoeker: The science of sleep

(Maart 2018, TEDx Forth Adams, Engelstalig)

Dr. Matthew Carter bewijst op wetenschappelijke manier wat slaap voor je doet. Hij doet dit door op een enigszins geestige manier zijn verwondering te laten zien over hoe wij met onze slaap omgaan. Bijvoorbeeld dat we eigenlijk weer moeten leren hoe we moeten gaan slapen …

Chris Barnes, slaaponderzoeker: Sleep and work

(Maart 2016, TEDx Oregon State University, Engelstalig)

Welke effecten hebben slaaptekort op de werkvloer? Chris Barnes legt dit duidelijk uit, gebruikmakend van heldere en herkenbare voorbeelden.

ANIMATIE: The benefits of a good night’s sleep

(Januari 2015, TED-Ed, Engelstalig-Nederlands ondertiteld)

Leuke animatie die kort uitlegt waarom slapen je slim maakt. En waarom je de ochtend na een goede nachtrust weer met een nieuw en verbeterd brein opstaat.