Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten.

Hoe helpt SleepyOX je bij de aanschaf van je matras?

Een nieuwe matras of –uitgebreider- een heel nieuw bed kopen, da’s lastig. Waar begin je? Internet natuurlijk. Want zoals we allemaal doen: we gaan online op zoek naar antwoorden en goede adviezen. Wat blijkt? Je schiet er geen snars mee op, want je belandt in een oerwoud aan technische details waar je never nooit van gehoord hebt. Traagschuim, pocketveren, latex, vijf of zeven zones in je bedbodem. Tuut tuut, bla bla…..En weet je wat? Waarschijnlijk is het ook precies de opzet van verschillende aanbieders dat je de draad compleet kwijtraakt. Want dan kunnen ze je in al je verwarring precies richting het matras of bed praten dat ze je het liefst willen verkopen. Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten.

Help wat nu?

Ben je dus aan de (commerciële) goden overgeleverd? Nee! SleepyOX helpt je! SleepyOX is je “gids” in het aankoopproces. 

En dat is belangrijk want het kopen van een goed matras is lastig. Je hebt geen flauw idee waar je op moet letten maar je voelt wel dat er veel van afhangt.

Wat geef je uit? 500 euro of misschien wel een paar duizend euro? De flinke investering is een financieel risico. En niet alleen dat: bij een verkeerde keus kun je de komende jaren fysiek flink last hebben van je ‘verkeerde’ bed.

SleepyOX helpt je niet door het beste matras aan te wijzen, want daar moet je toch echt zelf achter komen door je in een beddenzaak te laten adviseren en door te gaan proefliggen. Misschien niet iets waar je je op verheugt, maar je doet jezelf tekort als je dit niet doet.

 

Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten

SleepyOX helpt!

 

STAP 1: Voorbereiding: “Empower yourself”

SleepyOX geeft je handvatten waar je op moet letten als je overweegt een nieuw matras of bed/boxspring te kopen. SleepyOX helpt je bij het Slaapshoppen met een heel aantal “lessen”. Deze informeren je bijvoorbeeld over waaraan je kunt merken of je toe bent aan een nieuwe matras (les 1) en wat een matras eigenlijk voor je doet (les 2). En is het wellicht slim om online een matras te kopen? Hierover lees je meer in les 4. In totaal zijn er 11 verschillende lessen.

Ben je na deze lessen een gedilpomeerd matrasexpert? Nee, maar het geeft je wel meer inzicht waar je op moet letten en helpt je hierdoor een betere keuze te kunnen maken.

STAP 2: Kies de beddenwinkel die bij jou past

Nadat jij je goed in je oren hebt geknoopt waar je zelf op moet letten bij het kopen van een matras, bed/boxspring, wordt het tijd om een winkel te bezoeken. Maar naar welke winkel ga je dan om je ‘praktijktest’ uit te voeren? Dat is best een lastige keuze! Want welke beddenwinkels ken je nu eigenlijk? En heb jij zin om meerdere winkels te gaan bezoeken voordat je je keuze maakt? Dat kost veel tijd en geld (reiskosten). En wat schiet je er nu eigenlijk mee op als je je niet daadwerkelijk laat adviseren?

SleepyOX helpt je door op deze site beddenwinkels met elkaar te vergelijken op basis van jouw voorkeuren met de  SleepyOX beddenwinkelvergelijker. Krijg inzicht in het soort advies dat ze geven. Hoe helpen ze je? Maken ze gebruik van een meetsysteem? Word je ter plekke geadviseerd door een fysiotherapeut? Zijn de verkopers opgeleid door de fabrikant van de betreffende matrassen? Of vind je het juist bealngrijk dat ze je oude matras en bed meer retour nemen? SleepyOX maakt het inzichtelijk. En bovendien: SleepyOX laat de mening van anderen zien. Hoe vinden zij dat ze geholpen zijn? Zo kun jij een bewuste keuze maken voor de beddenwinkel waar jij je laat adviseren!

Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten

STAP 3: Weet hoe je moet proefliggen

SleepyOX geeft je, in de eerder genoemde Slaapshoppen-lessen, handvatten waar je op moet letten als je gaat proefliggen in de beddenwinkel. En geloof me: daarbij ligt de focus niét op de technische details van een matras. Of het nu foam is dat in de luchtvaart wordt gebruikt, een pocketverenmatras, of een baal hooi: alleen jij en je lijf bepalen wat het lekkerste ligt. En welk kussen bij je nieuwe matras past, is hierbij natuurlijk ook belangrijk. Een juiste combinatie van je matras en je kussen maken je bed een fijne slaapplek (of juist niet). Tips over hoe je het beste kunt proefliggen, kun je hier lezen: “Proefliggen, hoe pak je dat slim aan (les 8). 

Als je weet waar je op moet letten bij het proefligproces kun je ook beoordelen of de verkoper wel kundig is. Komt die verkoper niet verder dan ‘ligt deze matras lekker’, ‘deze heb ik zelf ook’ en kijkt hij of zij nauwelijks naar de ondersteuning van belangrijke plekken in je lichaam, dan is het maar de vraag op je bij de goede beddenwinkel bent. Of mocht je nog twijfelen aan het feit of proefliggen echt nodig is, lees dan: “Waarom is 10 minuten proefliggen beter dan 100 dagen proefslapen? (les 5).

Conclusie

Net zo verschillend als ieders lichaam is, zo verschillend is het best passende matras voor elke slaper. Je kunt dus niet simpelweg afgaan op een algemeen advies of een one-size-fits all matras. Een matras kiezen is een heel persoonlijke gebeuren waarbij je je goed moet laten adviseren en waarbij proefliggen belangrijk is.

Wat je zelf voorafgaand aan het winkelbezoek kunt doen, is je huiswerk goed doen:

  1. Ga goed voorbereid de winkel in zodat je zelf weet waar je op moet letten. Zo weet je meteen of de verkoper je goed helpt.
  2. Vergelijk op SleepyOX hoe beddenwinkels je adviseren en lees over de ervaring van anderen. Ga naar: de SleepyOX beddenwinkelvergelijker.
  3. Weet waar je op moet letten tijdens het proefliggen en test matrassen op een gestructureerde manier.

Lees ook: Wanneer ben je toe aan een nieuwe matras? of ga terug naar het SleepyOX Slaapshoppen berichtenoverzicht

Of ga op zoek naar de beddenwinkel die bij jou past, ga naar de SleepyOX beddenwinkelvergelijker