Home » Hoe bereid jij je adviesgesprek voor? » Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?
Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Waar moet je op letten Top-10

Het kopen van een matras lijkt misschien makkelijk, maar dat is het niet. Het is een belangrijke investering in je slaapcomfort voor de komende tien jaar. Bij een goede keuze zal bijvoorbeeld je rug je zeer dankbaar zijn.

Gelukkig hoef je die keuze niet in je eentje te maken. Laat je helpen door iemand die hier voor getraind is en hier ervaring mee heeft.

Toch is het verstandig om zelf te weten waar je op moet letten. Dan kom je in de winkel beter beslagen ten ijs en is de kans een stuk groter dat je het matras van jouw wensen en voorkeuren uitkiest. SleepyOX presenteert je de  “waar-moet-je-op-letten-Top 10”.

Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten

 

1. Voel je gesteund!

Een goede matras zorgt, als deze je optimaal ondersteuning geeft, dat je spieren kunnen ontspannen tijdens je slaap. Daarmee word je goed uitgerust wakker. Bij de juiste “support” spelen drie factoren een belangrijke rol: de hardheid, de zogeheten zonering van het matras en de “comfortlaag”.

Hardheid
Met de hardheid van een matras wordt de ‘stugheid’ bedoeld. Hoe hard ‘duwt’ de matras tegen je lichaam? Hoe zwaarder je bent, hoe krachtiger/harder de matras moet zijn. De hardheid wordt vaak aangeduid met termen als: soft, medium, firm en extra firm.

Bepalende factoren om te komen tot de hardheid die bij jou past zijn, je gewicht en persoonlijke voorkeur. De adviseur in de beddenwinkel helpt je bij het bepalen van de juiste hardheid van je matras. Geef voldoende aandacht aan het bepalen van de juiste hardheid.

 

Zonering

In de meeste matrassen zitten verschillende zones, zoals de schouderzone en de heupzone. De ondersteuning in de ene zone kan net even anders zijn dan die in de andere. Daardoor is de matras beter geschikt om de contouren van je lichaam te volgen en op de juiste plekken extra ondersteuning te geven of juist wat meer ruimte. De twee bekendste zones zijn:

  • Schouderzone
    Voor mensen die veel op hun zij slapen, kan een matras met schouderzone een uitkomst bieden. De schouderzone in de matras geeft de schouder extra ruimte om dieper in de matras weg te zakken. Daardoor ligt je ruggengraat beter horizontaal.
  • Heupzone
    Voor de heupzone geldt hetzelfde als de schouderzone. In de matras is extra ruimte gecreëerd waardoor de heup beter weg kan zakken en het lichaam beter horizontaal ligt.

Comfortlaag

Nadat je de juiste hardheid en zonering hebt bepaald, relatief meetbare aspecten, is het nu tijd voor meer gevoel. De ene persoon heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor een harder liggevoel dan een ander. De bovenste lagen in een matras, zijn bepalend voor dit liggevoel. Vaak zit in deze laag ook het meeste prijsverschil tussen de verschillende matrastypes. Vraag je adviseur om je dit te laten ervaren.

2. Seize matters!

Als je bij de keuze van je nieuwe matras niet vastzit aan de afmetingen van je huidige bed of boxspring, dan heb je de volgende keuzes:

De lengte van je matras
De algemene stelregel is dat je matras minimaal 20 cm langer moet zijn dan je lengte. Immers: als je op je buik ligt, liggen je voeten vaak plat naar beneden. En die wil je wel graag ‘binnenboord’ houden. De meeste matrassen in Nederland zijn 200 cm lang, hoewel er nu een trend is naar 210 cm. Heb je een langere matras nodig? Vind op SleepyOX welke winkels oplossingen bieden voor lange mensen. Bij een verstelbaar bed is vaak een langere matras nodig (25-30 cm), laat je adviseur hierin meedenken!


De breedte van je matras
De gemiddelde breedte van een eenpersoonsmatras bedraagt tegenwoordig 90 cm. Voor een tweepersoons bed of boxspring kom je dan uit op 180 cm (2 x 90 of 1 x 180): de gemiddelde breedte van een tweepersoonsbed. Maar dit wil niet zeggen dat er niet meer ‘smaken’ zijn. Lig je graag wat dichter bij elkaar, dan kun je kiezen voor een matrasbreedte van 70 cm. Dit combineert samen tot 140 cm, de breedte van de bekende ‘twijfelaar’. Is gezellig, maar smal…..

Lig je liever wat verder van elkaar, en heb je daar ook de ruimte voor in je slaapkamer, dan kun je ook kiezen voor een matras van één meter breed dat combineert samen met de andere matras tot een breedte van twee meter. Dat is ruim!

Breder gaat vaak niet omdat er geen boxsprings of bedden worden gemaakt die breder zijn dan dit. Bij eenpersoonsbedden kan dat wel. Er is zelfs een trend de matrassen voor een eenpersoonsbed wat breder worden: bijvoorbeeld 120 tot 140 cm. Heb je net wat meer ruimte.

Zoek je alleen een matras; dan is het  belangrijk dat je weet op wat voor bodem je nu slaapt. Dus til je matras op en bekijk de bodem. Of nog makkelijker – maak er even een foto van, de specialist weet dan precies wat voor bodem je hebt. Meet ook de breedte en de lengte van de bodem, zodat je nieuwe matras er zeker weten in gaat passen!

3. Samen is niet alleen!

Slaap je samen met je partner in een tweepersoonsbed, dan kun je kiezen voor twee individuele matrassen of één tweepersoonsmatras.

Het grote voordeel van twee losse matrassen is dat je ieder kunt kiezen voor je eigen hardheid en zonering, afgestemd op je persoonlijke ondersteuningsbehoefte. Wanneer je kiest voor een verstelbaar bed, dan kun je onafhankelijk van elkaar “verstellen”. 

Wel kun je last krijgen van een spleet tussen de matrassen. Hiervoor zijn oplossingen, zoals één matras in één tijk, met twee afzonderlijke kernen. Of je kunt gaan voor een topmatras. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

4. Verminder transpireren door goed te ventileren!

Ook al merk je het niet, je verliest tijdens het slapen aardig wat vocht. Gemiddeld de inhoud van een blikje (330 ml) maar liefst, elke nacht weer. Weet je van jezelf dat je veel zweet, dan kun je het best een matras kiezen met een sterk ventilerend vermogen. Het matras zorgt ervoor dat vocht beter kan verdampen. Je beddengoed speelt hierbij ook een belangrijke rol, vraag je adviseur naar de mogelijkheden. Nog een aandachtspunt: vergeet je kussen niet, de meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.

5.  Kies niet gelijk, voor de eerste de beste tijk!

De tijk is de buitenste laag om de matras. Samen met de bovenste matraslaag bepaalt de tijk je persoonlijke comfortbeleving. Houd niet alleen rekening met een voorkeur voor warm of juist koud slapen, maar ook met eventuele allergieën en mate van transpiratie. Heb je last van één of meerdere allergieën? Let dan goed op dat de tijk geen wol bevat en of je de tijk kunt wassen (het liefst op 60 °C) om huisstofmijt tegen te gaan.

6. Blijf op hetzelfde niveau als je partner

Hoe dikker een matras, des te beter het matras. Dat wordt veelal gedacht, maar het is zeker geen wet van Meden en Perzen. Wel zie je vaak dat de duurdere matrassen dikker zijn dan de goedkopere.

Let op: wanneer je met je partner kiest voor twee verschillende matrastypes, kan het zijn dat de dikte ervan onderling verschilt. Wees hier alert op. Het is niet fijn als je in bed moet neer- of juist opkijken naar je partner. Al is het maar een paar centimeter. Laat je adviseren over het combineren van twee verschillende matrassen.

En nog een inkoppertje (maar je zou ze de kost moeten geven die het over het hoofd zien): als je kiest voor een andere matrasdikte dan je huidige, dan kun je nog wel eens je neus stoten met je huidige beddengoed! Een hoeslaken, geschikt voor een matras van 20 cm dik, komt toch echt tekort bij een matras van 24 cm dik.

7. Keren kun je afleren

Een dekbedhoes voor je tweepersoons dekbed vervangen, is misschien wel de rotste klus in het hele huishouden. Maar het keren van je matras scoort zeker ook goed. Er zijn veel matrassen op de markt, waarbij klanten het advies krijgen ze regelmatig te keren om kuilvorming te voorkomen en goede ondersteuning juist te garanderen. Een eenpersoons matras keren, oké, maar een tweepersoons … absoluut geen pretje.

Een tip van SleepyOX

Tip: er bestaan matrassen die je niet meer hoeft te keren. Check dit bij je adviseur en bevrijd jezelf van dit vervelende klusje.

8. Wees geen krent, zorg dat je elke dag uitgeslapen bent!

Je matras gebruik je zeven tot acht uur per dag. En dat minimaal 8 jaar lang! Zeker weten dat je matras hét product in huis is dat je het meest gebruikt. En ook nog het meest bepalend is voor het goed uitrusten van je lichaam.

Toch zien we een matras vooral als iets wat (te) veel geld kost, in plaats van een product dat ons heel veel goeds oplevert. Stom toch? Doe jezelf niet tekort en waardeer de toegevoegde waarde van een matras. En ondanks dat een matras duur lijkt, is slapen normaal gesproken heel goedkoop. Kijk maar eens even naar deze rekensom. Een matras van € 1.000,- dat tien jaar meegaat, kost je € 100,- per jaar, oftewel 27 cent per nacht. Oftewel iets meer dan 3 cent per uur! Dat vinden we duur, maar we doen niet moeilijk over een kop koffie voor € 2,50….. Raar toch?

9. Van proberen kan je leren!

Mocht je, ondanks goed advies, niet kunnen wennen aan je nieuwe matras, dan is het fijn om jullie ’slaaprelatie’ te kunnen wijzigen of beëindigen.

Let dus goed op welke voorwaarden gekoppeld zijn aan de aankoop. Hoe lang mag je het matras uitproberen? Krijg je je volledige aankoopbedrag terug? Kun je omwisselen voor een ander type matras? Of kan de hardheid van de matras aangepast worden? Informeer vooraf goed naar de voorwaarden!

10. Kies de winkel die bij je past en maak en afspraak!

 

Tot slot, kies de winkel die bij je past. In het SleepyOX WInkeloverzicht kun jij op basis van jouw voorkeuren, die winkel vinden die bij jou past. Winkel gevonden? Maak dan een afspraak. Zorg ervoor dat jij niet hoeft te wachten (ergernis nummer 1 in beddenwinkels), je adviseur wacht op jou!

Hoe goed slaap jij?

Doe de SleepyOX slaapcheck en ontvang je persoonlijk slaaprapport.

Er vooroverduiken voortdurend Online casino’s op te den gokindustrie plus we komen nooit tekort aan nieuwe keurigheid doorheen onszelf ter vermaken. De eis is: welk opzienbarend casino existentie feitelijk de moeite waard? Welke casino’s bieden den uitgelezene bonussen en welke casino’s kun jou werkelijk vertrouwen?

Op dit pagina menen je kennisgeving overheen de lieve nieuwe casino’s plus wat zij aanbieden. Zo kan jou voordat jezelf bepalen welk opzienbarend gokhal het lieve bij je past. /div>