Slapen op TV

Wat de gevolgen zijn van goed of slecht slapen, staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling. Hieronder vind je een kleine selectie van tv programma’s in het teken van slaap. Kijk en leer meer over het belang van slaap.

Gebroken door de nacht

7 november 2018 – NTR

Een op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want ‘vandaag besteld, morgen in huis’ lukt alleen door nachtwerk in magazijnen. Rond een miljoen mensen leeft hierdoor met een permanent verstoorde biologische klok. Is dat wel verantwoord? En hoe kun je het beste omgaan met nachtwerk en jetlags? Diederik Jekel duikt in de wetenschap achter de slapeloze nacht en ontdekt dat sommige slaapmiddelen je juist wakker houden.

Sophie in de mentale kreukels – Aflevering 1: Slaap

18 september 2018 – BNN VARA

Sophie onderzoekt wat de invloed van slaap op het lichaam en onze geestelijke gezondheid is. Kunnen slaapproblemen burn-outklachten veroorzaken of versterken? Ze praat erover met Floortje Dessing die meer weg is dan thuis en van de ene tijdzone naar de andere switcht. Hoe gaat Floortje hiermee om? En wat als je slaapproblemen hebt?

Sophie gaat op slaapyoga en krijgt verschillende manieren aangereikt om beter met slaap om te gaan. Ook bezoekt ze het land van de extremen, Japan. Hier slaapt een derde van de bevolking gemiddeld nog geen 6 uur per nacht, met alle consequenties van dien.

Katja’s Bodyscan – Wat doet slaaptekort met mijn lichaam?

12 maart 2015 – NCRV

We schijnen steeds minder te slapen. Maar weinig slaap is slecht voor je: je concentratie, je geheugen, je spijsvertering, je humeur. Alles lijdt eronder. Zelf slaap ik niet meer dan 5 uur per nacht. Het liefste zou ik helemaal niet slapen. Wat zou een slaaptekort van 50 uur met mij doen? In de aflevering van Katja’s Bodyscan ondergaat Katje een 50 uur-durend experiment. Kan ze nog goed functioneren na zo’n groot slaaptekort. Dr. Marijke Gordijn is chrono-bioloog die Katja’s agenda en melatomine-niveau bekijkt. Lopen haar sociale en biologische klok wel synchroon?

Ook bezoekt Katja slaap-expert Eus van Zomeren. Terwijl Katja’s experiment voortduurt, ontmoet ze de 29-jarige Eva. Zij lijdt aan insomnia. Op een evenwichtsbalk, boven een steenkoud golfslagbad, merkt Katjs al snel hoe het slaaptekort flinke gevolgen heeft voor haar evenwicht en geheugen. Ze moet haar grootste angst overwinnen om te ondervinden wat adrenaline met haar lichaam en geest kan doen.

Stand van Nederland: Slapen

28 februari 2018 – WNL

Slaapgebrek kost jaarlijks miljaren. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je minder productief bent, meer fouten maakt en je vaker ziek bent. Dit kost jaarlijks € 2.000 per werknemer. Maar het oplossen van slaapproblemen levert ook geld op. Drie portretten van ondernemers die verdienen aan uw slaapgebrek.

Heel Nederland Slaapt

2 november 2016 – MAX

U ziet hoe dromen werken en krijgt alles te horen over de activiteiten in ons brein als ons lichaam in slaapstand is. Er wordt getest of ons geheugen beter werkt als we ergens letterlijk een nachtje over slapen en een panel vrijwilligers blijft een nacht lang wakker voor een heus slaapexperiment. Maar in Heel Holland Slaapt wordt ook echt geslapen. Radiopresentator Jurgen van den Berg gaat de uitdaging aan om live te slapen terwijl heel Nederland meekijkt. Volgeplakt met elektroden wordt hij door ene team van deskundigen gemonitord en kan de kijker exact meebeleven in welke slaapfase hij belandt.

De uitzending zal bol staan van tips en trucs voor de kijker thuis en slaapdeskundigen zullen talloze feiten en fabels rondom slapen blootleggen. Uiteraard worden tijdens deze live slaapspecial ook kijkersvragen beantwoord.