Home » Wie kan je het beste helpen? » Online een matras kopen? » Online een matras kopen? Niet zo slim!
Online een matras kopen? Niet zo slim!

Overweeg je online een matras te kopen? Lees dit eerst!

Het lijkt zooooo makkelijk en eenvoudig: online een matras kopen. Zo eentje die bij iedereen past. Zo’n mooi aanbod laat je toch niet liggen?

Helaas…. ook dit aanbod is: “too good, to be true”. Kijk er maar eens kritisch naar. De online matrasaanbieders weten op heel slimme wijze gebruik te maken van de onkunde van jou als consument, die weinig verstand heeft van het kopen van een matras.

Matras kopen? Bereid je goed voor! Dit is wat je moet weten

Daarom proberen ze je te overtuigen op aspecten die je wél kunt beoordelen: gemak, prijs, geen keuzestress en “niet goed, geld terug”. Maar daarmee schaf je nog geen goede matras aan.

Alleen al het idee van een one-size-fits-all matras. Dat is net zo onlogisch als het bestaan van één maat spijkerbroek waarin iedereen past. Jij, je buurman, je oma, je beste vriend of vriendin. Jij wilt toch ook een  broek die jou als gegoten zit… Waarom geldt dat dan voor je matras niet..?

Lesje marketing

De online spelers zijn de marketingjongens van de matraswereld, die de matraswereld eens lekker opschudden. En dat was ook hard nodig. Zo is het natuurlijk fantastisch dat je je geld terugkrijgt als je niet helemaal tevreden bent. Maar let op: wees op je hoede voor marketeers! Ze zijn er in getraind nadelen om te buigen tot ogenschijnlijke voordelen. Niet om jou als klant zo goed mogelijk te dienen, maar om de portemonnee van het bedrijf zo snel mogelijk te vullen.

Online een matras kopen lijkt heel eenvoudig en makkelijk, maar dit zijn voor jou de nadelen in vergelijking met het kopen van een matras bij een slaapspeciaalzaak waar je wel advies krijgt. Klik op één van de onderstaande punten voor meer informatie over hoe de “online jongens” eventuele nadelen voor jou in hun communicatie proberen om te buigen naar voordelen.

De nadelen van online een matras kopen zijn: 

Kleine kans op een perfect bij jouw lichaam passende matras

Marketingboodschap
Geen keuzestress, onze matras past iedereen

Voordeel voor de online verkoper
Eén type matras is natuurlijk heel makkelijk en goedkoop te produceren en op voorraad te houden.

Nadeel voor jou
Hoezo zouden we allemaal op hetzelfde matras kunnen slapen? Ieder mens is nou eenmaal anders van bouw. De kans is daarom klein dat een one-size-fits-all matras jouw specifieke lichaam de juiste ondersteuning geeft. Vergelijk het met schoenen: niet iedereen heeft schoenmaat 41, toch?

Conclusie
Fijn dat je bij een one-size-fits-all matras geen lastige keuze hoeft te maken, maar je ontzegt jezelf wel de kans op een goed bij jou passende matras.

Geen mogelijkheid om verschillende matrassen te kunnen vergelijken

Marketingboodschap
Bestel gemakkelijk vanuit je luie stoel.

Voordeel voor de online verkoper
Thuis heb je geen mogelijkheid om te vergelijken; zo wordt de concurrentie buitenspel gezet.

Nadeel voor jou
Je kunt de matras niet vergelijken met andere matrassen.

Conclusie
Lekker makkelijk een matras thuis laten bezorgen, maar je ontzegt hiermee jezelf de kans om deze matras te kunnen vergelijken met andere matrassen. Hoe weet je nu of deze matras wel de beste keuze is?

jouw specifieke lichaam de juiste ondersteuning geeft. Vergelijk het met schoenen: niet iedereen heeft schoenmaat 41, toch?

Conclusie
Fijn dat je bij een one-size-fits-all matras geen lastige keuze hoeft te maken, maar je ontzegt jezelf wel de kans op een goed bij jou passende matras.

Geen hulp of advies van een specialist

Marketingboodschap
Onze matras past iedereen, dus je hebt geen advies nodig. Onze matras kun je dus prima vanuit huis bestellen, je hoeft niet aan de winkel. Scheelt jou weer tijd en gedoe.

Voordeel voor de online verkoper
Geen dure adviseurs nodig, meer winst voor hen.

Nadeel voor jou
Zelf heb je geen verstand van de vereiste ergonomische ondersteuning van je lichaam door het matras. Hoe weet je, zonder hulp van een goede adviseur, of de matras wel bij je past?

Conclusie
Het lijkt misschien fijn dat je niet naar een beddenwinkel hoeft om een matras te kunnen kopen, maar je ontzegt jezelf hierdoor wel professionele hulp bij het uitzoeken van een matras die wel echt bij je past.

Geen oplossing als je matras niet blijkt te passen

Marketingboodschap
Test je matras lange tijd, maar liefst honderd dagen

Voordeel voor de online verkoper
Door klanten een lange testperiode te geven wennen ze vanzelf aan de matras. Misschien is de matras oké, misschien niet helemaal optimaal, maar ja, na 100 dagen heb jij je oude matras al lang weggedaan, dus je kunt ook niet meer terug … (en in 9 van de 10 gevallen kunnen ze je geen matras bieden).

Nadeel voor jou
Na een wat langere proefperiode wen je in veel gevallen wel aan de matras waarop je ligt,  maar of je voor langere tijd (na 2 jaar) ergonomisch optimaal ligt, dat is nog maar de vraag.

Vergelijk het met schoenen: goedkope gympies lopen de eerste periode ook best lekker, maar na een aantal maanden of na behoorlijk wat  kilometers geven ze niet meer de ondersteuning die je nodig hebt. Dan ga je klachten krijgen. Zo werkt het eigenlijk ook met matrassen.

Lees ook: waarom is 10 minuten proefliggen beter dan 100 dagen proefslapen?

Conclusie
Het lijkt fijn dat je je nieuwe matras mag uitproberen, maar weet jij precies waar je op moet letten? En als je besluit dat je de matras toch niet wilt houden, dan krijg je wel je geld terug, maar dan zit jij zonder matras. Ook niet handig!

Je moet (vaak) zelf je matras afvoeren of bij de voordeur zetten

Marketingboodschap
Makkelijk, je nieuwe matras wordt in een doos door een pakketbezorger thuisbezorgd.

Voordeel voor de online verkoper
Goedkope verzending

Nadeel voor jou (en de rest van de wereld)
Waar laat je je oude matras? De online jongens nemen deze in de meeste gevallen niet mee retour. Of pas vanaf de voordeur ….. Je moet dus sowieso zelf “aan de slag”. Eerst vanuit de slaapkamer naar beneden, best een lastig klusje. Als je ‘m van daaraf aan kan laten meenemen, ben je klaar.

Zo niet? Hoe kom je dan van de matras af? Kun je de vuilophaaldienst in je gemeente bellen? Zo ja, hoe dan? Zo niet, hoe voer je dan een 2-persoonsmatras af in bijvoorbeeld een Volkswagen Polo?

En als je je matras zelf afvoert, dan komt deze hoogstwaarschijnlijk op de vuilstort terecht en niet bij een recyclingbedrijf die de eventueel herbruikbare materialen uit de matras haalt en opnieuw gebruikt. Dat is waar slaapspeciaalzaken en matrasfabrikanten in veel gevallen wel mee samenwerken.

Conclusie
Als je online een matras koopt moet in veel gevallen zelf je oude matras afvoeren. En als ze je oude matras al wel mee retour nemen, dan moet je er zelf vaak voor zorgen dat je oude matras bij de voordeur staat. Niet altijd even makkelijk. Dat is niet tof voor jou, maar ook niet voor het milieu. 

Slecht voor het mileu

Marketingboodschap
Makkelijk, je hoeft niet naar de winkel, test je matras thuis uit

Voordeel voor de online verkoper
Geen duur advieskanaal nodig, geen vergelijkingsmogelijkheid voor de klant, etc.

Nadeel voor jou (en de rest van de wereld)
Door zonder advies en uitproberen een matras te kopen is eigenlijk een “try-and-error” tactiek. Bedenk je eens in wat een milieu impact dit heeft, ondanks het feit dat de matrassen die jij niet meer wilt gedoneerd worden aan bijvoorbeeld het Leger des Heils. In de basis worden door deze tactiek onnodig veel matrassen onnodig geproduceerd en vervoerd en dat is zonde (en onnodig)!

Conclusie
Zorg dat je in een winkel je laat adviseren en meerdere matrassen probeert. Dan kun je een betere keuze maken zonder dat er onnodig veel matrassen geproduceerd worden die niet bij je blijken te passen. Slecht voor jou en slecht voor het milieu!

CONCLUSIE

Ga je een matras kopen waar je dagelijks 7 tot 8 uur op slaapt, kies dan niet voor de makkelijke weg. Laat je niet verleiden door gemak, ogenschijnlijke voordelen als retourgarantie en het ontbreken van keuzestress.

Neem de tijd en laat je goed adviseren. Vergelijk, voel en probeer verschillende matrassen, van verschillende materialen en prijsklassen. Kies voor een matras die echt bij jou past. Kies niet voor thuis een matras uitproberen, is niet goed voor jou en ook niet goed voor het milieu.

Online een matras kopen? Niet slim!

Een tip van SleepyOX

Overtuigd dat het beter is om je te laten adviseren over de aankoop van je matras? En ook overtuigd dat het belangrijk is om verschillende matrassen te testen en te vergelijken? Lees dan: Matras of bed kopen? Hoe dan?

Hoe goed slaap jij?

Doe de SleepyOX slaapcheck en ontvang je persoonlijk slaaprapport.